Mijn eerste bijdrage op dit blog gaat over de lotgevallen van een voorouder/zeeman, Nicolaas (ook wel Klaas) Storm uit Ter Heijde. Uit de Burgerlijke Stand van Historisch Archief Westland blijkt dat Nicolaas of Klaas genoemd op 15-08-1831 aan boord is gestorven "Op de baai van Hitland". In de Vlaardingse acte is te lezen dat de aangifte is gedaan door de kapitein ter koopvaardij (Arend van der Meijden), de stuurman (Jacob van der Meijden) en de kok (Arij Oversluizen). Mogelijk heeft Klaas gevaren op de "Neerlands Kroonprins", een hoeker.
In de Dordrechtsche Courant is te lezen dat de "Neerlands Kroonprins" van Bilbao in Hellevoetsluis is aangekomen, nog steeds onder commando van Arend van der Meijden. (Bron: files.archieven.nl/46/f/569.48/Dordrechtse_Courant_1842-11-15_002.pdf).
Een hoeker is een klein tot middelgroot zeevaartuig van de Middeleeuwen tot in de 19e eeuw gebruikt voor visserij en koopvaart (kustvaart). De vroegste vermelding is als heckre in een Vlaamse kroniek uit 1269, later ook als hoicbort, houkeboot, hukboit, huker, hoeckscepe enz, zo genoemd omdat het met hoekwant viste, waaruit weer de naam "hoekerbuis" ontstond. De éénmasters waren vishoekers. Het rondspant gladboordige platboomd schip had een brede boeg en achtersteven. Bekend is dat hoekers gebruikt werden als zoutvaarders op Spanje en Portugal om de Enkhuizer vissersvloot van zout te voorzien, waarbij ook wijn werd meegenomen.
Of hij aan boord is gestorven of niet, de Baai van Hitland slaat op een baai van de Shetland Islands, de toenmalige Hitlandsche eilanden dus. In het boek "Herinneringen mijner reizen" van G. van Lennep Coster, kapitein-luitenant ter zee, vertelt hij o.m. over een reis in 1827 naar de Baai van Hitland, waar op haring wordt gevist. Los van de beschrijvingen hoe het op zo'n Vlaardings visserschip toeging maakt hij toeristische uitstapjes en zo blijkt o.a. dat Hollanders daar toentertijd een vestiging hadden. Er was overigens letterlijk en figuurlijk voortdurend strijd met andere vissers uit Engeland, Schotland en Noorwegen. Misschien hebben de nationale marines zich er nog mee bemoeid. De Hollandse vissers vormden uit allerlei vissersplaatsen vloten, in dit geval bestaande uit 79 schepen. Omdat men maanden van huis was werd er van alles en nog wat meegenomen aan voeding, zelfs "Rijnschen wijn" maar dat was voor de zieken. De taak van van Lennep was onder meer erop toe te zien dat de schepen geen handel dreven en de wateren van andere landen respecteerden.
Reacties
Een reactie posten