Doorgaan naar hoofdcontent

Het Loewen Denkmal in Luzern



Onlangs trof ik in het oude familiefotoalbum van mijn ouders zwart-witfoto’s aan van een botenhuis in het Vierwoudsteden-
meer in Zwitserland, dat tot mijn verrassing eveneens door mijzelf in 2007 is gefotografeerd. Nieuwsgierig geworden bladerde ik verder door de serie uit die omgeving en vond een afbeelding van een gedenkteken in de vorm van een leeuw, uitgehouwen in steen. In de rots waren letters uitgebeiteld in het Latijn en omdat ik die taal niet machtig ben heeft een lerares één en ander vertaald. Bij het googlen van de eerste zin – Helvetiorum Fidei ac virtuti – stuitte ik al dadelijk op het Loewendenkmal in Luzern, Zwitserland.


Het opschrift luidt als volgt:

HELVETIORUM FIDEI AC VIRTUTI
[Aan de trouw en moed van de Zwitsers]

DIE X AUGUSTI II ET III SEPTEMBRIS MDCCXCII
[Op 10 augustus 2 en 3 september 1792]

HAEC SUNT NOMINA EORUM QUI NE SACRAMENTI FIDEM FALLERENT
[dit zijn de namen van hen die, opdat ze niet de trouw van het sacrament schonden]

FORTISSIME PUGNANTES CECIDERUNT --- SOLERTI AMICORUM CURA CLADI SUPERFUERUNT
[dapper strijdend zijn gevallen]---[door de vindingrijke zorg van hun vrienden overleefden de nederlaag]

DUCES XXVI--- DUCES XVI
[26 officieren]--- [16 officieren]
[namen]--- [namen]

MILITES CIRCITER DCCLX--- MILITES CIRCITER CCCL
[ongeveer 760 soldaten]--- [ongeveer 350 soldaten]

HUIUS REI GESTAE CIVES AERE COLLATO PERRENNE MONUMENTUM POSUERE
[Ter nagedachtenis aan deze krijgsdaad hebben de burgers dit duurzaam monument opgericht, nadat ze geld hadden ingezameld]


Het gedenkteken ontstond op initiatief van de officier Carl Pfyffer von Altishofen, die op vakantie in Luzern was en begon in 1818 met de inzameling van de benodigde gelden. Lukas Ahorn uit Konstanz heeft het ontwerp van de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen uit de voormalige zandsteenmijn uitgehakt.
Het monument herinnert in de vorm van een allegorie van een stervende leeuw aan de gevallen soldaten van de Zwitserse Garde bij de bestorming van de Tuilerieën in Parijs in 1792.
Destijds waren zo’n 1.100 soldaten van de garde in Parijs om als lijfwacht voor Lodewijk XVI te dienen. Deze was op 6 oktober 1789 gedwongen met zijn familie van Versailles naar het palies aan de Tuilerieën te verhuizen. In juni 1791 heeft hij geprobeerd naar het buitenland te vluchten en in augustus 1792 bestormde de Parijse bevolking het paleis. Maar de Koninklijke familie wachtte dit niet af en vluchtte naar de manege van de parlementsgebouwen en de Zwitserse Garde verdedigde dit laatste bolwerk waarbij 760 soldaten de dood vonden. Lodewijk en zijn vrouw overleefden de gebeurtenissen later ook niet: ze werden immers in 1793 een kopje kleiner gemaakt.
Bron: Wikipedia

Reacties

  1. löwendenkmal
    dag mijnheer barthel,
    een houten versie hangt bij mij aan de muur !
    dank voor vertaling. ik weet nu iets meer voor wat betreft de afbeelding en tekst, niet hoe wijlen mijn vader het heeft verkregen ! Als u een foto wenst voldoe ik gaarne aan dat verzoek.
    met vr groet s.l. adema wijk bij duurstede
    siardi.adema@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Andries Derks Homan en Marchje Jans Lovise

  INHOUD : De Witte Wieven Auguste Rodin Vastgoed van Jan Hendrik Lovise Het verdwenen land Verkoop roerende goederen Levende have Bronnen   DE WITTE WIEVEN Het is mooi weer en we gaan een eindje fietsen.    Het landschap hier in het noorden van Drenthe is afwisselend: we zien percelen met dan weer landbouw, veeteelt en hier en daar wat bos. De wegen zijn smal maar doordat het erg stil is heb je daar geen last van.    Net als in het westen moet je opletten voor de razende racefietsers. De onvermijdelijke vlaggen op z’n kop ontbreken ook hier niet: ‘blauw wit rood, boer in nood’. De huidige bebouwing met fraaie bungalows afgewisseld met gerestaureerde oude boerderijen staat in schrille tegenstelling tot de armoe van vroeger.    We slaan een zijweg in maar dat het een onverstandige keuze is zal spoedig blijken. De weg wordt steeds smaller en hobbeliger en het terrein loopt langzaam op. Bovendien verdwijnt de zon achter de wolken en een kil oostenwindje voert een natte damp aan. Verde

De mezenkast Update 18 juli 2021

In maart kreeg ik voor mijn verjaardag een mooi cadeau: een minicamera voor de mezenkast in de lijsterbes in de achtertuin. Daar hebben we al jaren succesvolle broedsels van koolmezen.  Aanvankelijk bleef de kast dit jaar onbewoond vanwege de kou in de lente maar half april was het zo ver. Er werden wat takjes naar binnen gegooid, die af en toe weer werden verplaatst.   Hoopvol keken we regelmatig naar het scherm van de iPad: er gebeurde niets meer.   “Zeker opgevreten door de katten” , mopperden we, hoewel we toch een kattengordel om de stam van de boom hadden laten bevestigen.  Tot onze verbazing bleken de koolmezen vorige week toch weer aan het werk te zijn gegaan. Of het ging om het zelfde koppel is niet bekend. Ze hebben ten slotte geen rugnummer.   Intussen is er een laag van mos, kleine takjes en hondenhaar ontstaan, dat door het vrouwtje wordt verbouwd tot een nestje. We noemen haar Neeltje.  De rol van de man (Arie) is tot nu toe alleen die geweest van – mede - aangever van

Ik had een oom...

Lang geleden maakte de schrijver Godfried Bomans deel uit van een panel in het radioprogramma Kopstukken. Mensen uit het publiek konden hem vragen stellen en vaak begon Bomans na enkele seconden wachten met "Ik had vroeger een oom..." om daarmee zijn betoog te beginnen. Nu had ik vroeger óók een oom en die bezat een motor, kijk maar: We zien hier Hendrik Christiaan (Henk) Barthel, een broer van mijn vader. De motor is een 500CC TWN S uit 1925, topsnelheid 130 kilometer per uur; TWN staat voor Triumph Werke Nürnberg. Waarom nu dit verhaal? Welnu, onlangs wilden mijn oudste zoon en zijn vriend mijn gereedschapskist lenen om een oude motor aan de praat te krijgen, die de vriend op de kop had getikt. Na enig sleutelen was hij erin geslaagd en het één en ander is op film vastgelegd. Zet het volume van je luidsprekers maar wijd open en luister vooral naar de claxon. Enjoy!