Onlangs trof ik in het oude familiefotoalbum van mijn ouders zwart-witfoto’s aan van een botenhuis in het Vierwoudsteden-
meer in Zwitserland, dat tot mijn verrassing eveneens door mijzelf in 2007 is gefotografeerd. Nieuwsgierig geworden bladerde ik verder door de serie uit die omgeving en vond een afbeelding van een gedenkteken in de vorm van een leeuw, uitgehouwen in steen. In de rots waren letters uitgebeiteld in het Latijn en omdat ik die taal niet machtig ben heeft een lerares één en ander vertaald. Bij het googlen van de eerste zin – Helvetiorum Fidei ac virtuti – stuitte ik al dadelijk op het Loewendenkmal in Luzern, Zwitserland.
Het opschrift luidt als volgt:
HELVETIORUM FIDEI AC VIRTUTI
[Aan de trouw en moed van de Zwitsers]
DIE X AUGUSTI II ET III SEPTEMBRIS MDCCXCII
[Op 10 augustus 2 en 3 september 1792]
HAEC SUNT NOMINA EORUM QUI NE SACRAMENTI FIDEM FALLERENT
[dit zijn de namen van hen die, opdat ze niet de trouw van het sacrament schonden]
FORTISSIME PUGNANTES CECIDERUNT --- SOLERTI AMICORUM CURA CLADI SUPERFUERUNT
[dapper strijdend zijn gevallen]---[door de vindingrijke zorg van hun vrienden overleefden de nederlaag]
DUCES XXVI--- DUCES XVI
[26 officieren]--- [16 officieren]
[namen]--- [namen]
MILITES CIRCITER DCCLX--- MILITES CIRCITER CCCL
[ongeveer 760 soldaten]--- [ongeveer 350 soldaten]
HUIUS REI GESTAE CIVES AERE COLLATO PERRENNE MONUMENTUM POSUERE
[Ter nagedachtenis aan deze krijgsdaad hebben de burgers dit duurzaam monument opgericht, nadat ze geld hadden ingezameld]
Het gedenkteken ontstond op initiatief van de officier Carl Pfyffer von Altishofen, die op vakantie in Luzern was en begon in 1818 met de inzameling van de benodigde gelden. Lukas Ahorn uit Konstanz heeft het ontwerp van de Deense beeldhouwer Bertel Thorvaldsen uit de voormalige zandsteenmijn uitgehakt.
Het monument herinnert in de vorm van een allegorie van een stervende leeuw aan de gevallen soldaten van de Zwitserse Garde bij de bestorming van de Tuilerieën in Parijs in 1792.
Destijds waren zo’n 1.100 soldaten van de garde in Parijs om als lijfwacht voor Lodewijk XVI te dienen. Deze was op 6 oktober 1789 gedwongen met zijn familie van Versailles naar het palies aan de Tuilerieën te verhuizen. In juni 1791 heeft hij geprobeerd naar het buitenland te vluchten en in augustus 1792 bestormde de Parijse bevolking het paleis. Maar de Koninklijke familie wachtte dit niet af en vluchtte naar de manege van de parlementsgebouwen en de Zwitserse Garde verdedigde dit laatste bolwerk waarbij 760 soldaten de dood vonden. Lodewijk en zijn vrouw overleefden de gebeurtenissen later ook niet: ze werden immers in 1793 een kopje kleiner gemaakt.
Bron: Wikipedia
löwendenkmal
BeantwoordenVerwijderendag mijnheer barthel,
een houten versie hangt bij mij aan de muur !
dank voor vertaling. ik weet nu iets meer voor wat betreft de afbeelding en tekst, niet hoe wijlen mijn vader het heeft verkregen ! Als u een foto wenst voldoe ik gaarne aan dat verzoek.
met vr groet s.l. adema wijk bij duurstede
siardi.adema@gmail.com