Doorgaan naar hoofdcontent

Nog meer boerende Hilverdinken!

VAN HET ENE NAAR HET ANDERE ERF
Van Jan Jansen Hilverdink heb ik in deze post  http://barthelgezocht.blogspot.com/2019/08/een-biografie-van-jan-jansen-hilverdink.html het één en ander verteld. Tot mijn verrassing ontdekte ik dat er nog meer bekend is over het reilen en zijlen van deze familie. Een viertal laat ik voor het voetlicht treden:
  • Jan Hendrik Hilverdink en Aaltjen Nijeboer op Reinink (dit is de oudste zoon van bovengenoemde Jan)
  • Hannes Niesink en Aaltjen Hilverdink op Niezink in Brucht (dochter van Albert, de broer van Jan: zijn nichtje dus)
  • Jan Hilverdink jr en Hinderkien Lemmen op ’t Niens in Diffelen (een kleinzoon van Jan, zoon van Jan)
  • Albert Hilverdink en Catharina Maria Dannenbroek op ’t Visschers in Diffelen (een broer van Jan)

’T ERVE REININK (nu Lutterseweg 3)
Jan Hendrik boerde dus op ’t Reinink in het buurtschap Lutten hemelsbreed zo’n tien kilometer ten noorden van Diffelen, zijn geboorteplaats. Hoe J.H. aan dit erve is gekomen, dat is een apart verhaal want het was geen eigendom van de familie.
Op 13 april 1820 zitten we weer eens aan de keukentafel met Antoni van Riemsdijk, de bekende notaris uit Hardenberg om een inventarisatie van een boedel te laten registreren. Onder het gezelschap bevindt zich onder meer Aaltje Nijeboer, de weduwe van Hannes Gerrits Grevelman. Om nu weer niet een hele lijst met goederen op te sommen beperken we ons tot het vastgoed, waar we het Erve Reinink aantreffen, geen verrassing tot zover. 1) Hannes kocht in 1816 voor ƒ 1.425 2) het erve maar kwam al op 5 mei 1819 te overlijden 3), waarna Aaltje op 12 mei met Jan Hendrik trouwde 4). Een mooie deal voor J.H.: “Een Huis, en een Schape Schot, benevens den bij, en om het Huis, en den Grond Verder ten Zuiden, tot aan de Heide, zich Scheidende met een Slootje, geleegen Tusschen het land van…” 2) Enfin, hier lag het:

In geel aangegeven het bezit in 1832 (Bron Hisgis)

’T ERVE NIESINK
Op 12 augustus 1853 lezen we in de krant dat Albert Nijzink zijn boerderij het Nijzinks laat veilen ten huize van kastelein Stulen te Hardenberg:

Provinciaal Overijsselsche en Zwolsche Courant van 12 augustus 1853

Albert 5) is een zoon van Hannes Nijzink (ook wel Niezink, Niesink), welke Hannes op 18 februari 1802 trouwde 6) met Aaltjen Hilverdink, de oudste dochter van Albert Hilverdink, de broer van Jan, die in de rivier de Vecht is verdronken. Volgens de Stichting Historische Projecten uit Hardenberg bestaat de erve nog steeds en wel ter hoogte van Hardenbergerweg 34/36. Op het plaatje hieronder kun je niet alleen zien waar het pand gesitueerd is (rode pijl) aan de hand van kaart van twee lagen hoe sterk de rivier de Vecht (zie de dunne zwarte lijntjes) meanderde in die tijd. Om een snellere afvoer van het water te bevorderen werd de rivier "recht" getrokken.

Bron: Hisgis

ERVE ’T NIENS
Volgens de website van de Stichting Historische Projecten Hardenberg is het erve gesitueerd aan de Grote Esweg 4 te Diffelen. De kleinzoon van Jan Jansen Hilverdink, Jan, zwaaide hier met zijn vrouw Hinderkien Lemmen de scepter. 7)

ERVE ’T VISSCHERS
• We zitten bij de Schout van Hardenberg, de heer J.G. Pruim waar een akte wordt opgemaakt. Daarin staat dat Hendrik Geertman en Geertruid Lucas 400 Carolische guldens uitlenen met als onderpand “woonhuis en goorden, het Zogenaamde ganze Stukjen, het Zoogenaamde Nijeland en ’t Aard Appelen Land, tezamen groot ongeveer Elf Schepel Weijland, en kenlijk staande en gelegen te Diffelen in dit Schoutamt.” 8)
• Op 9 oktober 1796 wordt in de Sint Lambertuskerk in Heemse een zoon gedoopt van Albert Hilberink en Marrigjen Hendriks, “op Visschers”.
• Op Hisgis 9) vinden we een boerderij en een aantal weilanden op naam van Albert Hilbrink op ‘t Visschers

Alberts bedoening (12)

De veldnamen in de akte heb ik niet kunnen vinden maar wel duidelijk is dat Albert Hilverdink/Hilberink/Hilbrink, broer van bovengenoemde Jan Jansen Hilverdink op ’t Visschers heeft geboerd. Want op 16 maart 1843 wordt uit zijn nalatenschap het Erve ’t Visschers en een aantal weilanden voor ƒ 850 verkocht. 10)
Albert had een druk bestaan: naast het dagelijks werk als boer was hij namelijk van 1783 tot 1821 schoolmeester in Diffelen en gaf hij les aan 25 leerlingen. 11)


1) Archiefnummer 0122 Notarissen in Overijssel Hardenberg Antoni van Riemsdijk inventarisnummer 1966 aktenummer 147 scan 83 via archieven.nl
2) Archiefnummer 0122 Notarissen in Overijssel Ommen J.A. Chevallerau inventarisnummer 3023 aktenummer 52 scan 143 via archieven.nl
3) Burgerlijke Stand Overlijden Ambt Hardenberg aktenummer 15
4) Burgerlijke Stand Huwelijken Ambt Hardenberg aktenummer 6
5) Burgerlijke Stand Geboorten Hardenberg aktenummer 41
6) Ondertrouwboek Hardenberg 1802-1804 folio 51 via VPND
7) Burgerlijke Stand Huwelijken Ambt Hardenberg aktenummer 25
8) Oud Rechterlijk Archief Registers van vrijwillige Rechtshandelingen Schoutambt Hardenberg 28-10-1797 Archiefnummer 055.2.1 Inventarisnummer 17 image 118 via archieven.nl
9) Historisch geografisch informatiesysteem van de Fryske Akademy
10) Archiefnummer 0122 Notarissen in Overijssel kantoor Hardenberg inventarisnummer 1994 aktenummer 21 via Historisch Centrum Overijssel image 49 en 55.
11) Historischeprojecten.nl
12) Hilverdink, Albert Kadastrale kaart 1811 1832 minuutplan Ambt Hardenberg, Overijssel, sectie I, blad 05 MIN04023I05

Reacties

Populaire posts van deze blog

Andries Derks Homan en Marchje Jans Lovise

  INHOUD : De Witte Wieven Auguste Rodin Vastgoed van Jan Hendrik Lovise Het verdwenen land Verkoop roerende goederen Levende have Bronnen   DE WITTE WIEVEN Het is mooi weer en we gaan een eindje fietsen.    Het landschap hier in het noorden van Drenthe is afwisselend: we zien percelen met dan weer landbouw, veeteelt en hier en daar wat bos. De wegen zijn smal maar doordat het erg stil is heb je daar geen last van.    Net als in het westen moet je opletten voor de razende racefietsers. De onvermijdelijke vlaggen op z’n kop ontbreken ook hier niet: ‘blauw wit rood, boer in nood’. De huidige bebouwing met fraaie bungalows afgewisseld met gerestaureerde oude boerderijen staat in schrille tegenstelling tot de armoe van vroeger.    We slaan een zijweg in maar dat het een onverstandige keuze is zal spoedig blijken. De weg wordt steeds smaller en hobbeliger en het terrein loopt langzaam op. Bovendien verdwijnt de zon achter de wolken en een kil oostenwindje voert een natte damp aan. Verde

De biografie van mijn vader Johannes Jacobus (Jan) Barthel (4) 1903-1968 deel 3

DE TWEEDE WERELDOORLOG Inleiding Bij het verzamelen van gegevens rond de familie blijven veel vragen onbeantwoord. Het is immers kort na de oorlog - maar ook nog lang daarna - niet gebruikelijk dat er uitgebreid wordt stilgestaan bij de oorlogsperiode. “Het land moet worden opgebouwd; de handen uit de mouwen!” is het parool. Natuurlijk wordt er door de oud-verzetsstrijders wel herdacht, maar alleen tijdens de herdenking op 4 mei en op de vergaderingen en bijeenkomsten van de Bond van Oud Illegale Werkers (BOIW), waarvan mijn vader lid is geweest. Verder wordt er vooral gezwegen. Veel oud-verzetsstrijders komen daardoor in psychische problemen en ook mijn vader ontkomt niet aan een naoorlogse depressie. Dat is vanwege mijn toen nog jonge leeftijd mij ontgaan; mijn zus weet daarover te vertellen. Eigenlijk is het in het licht van de vooroorlogse jaren opmerkelijk dat degenen, die het meeste durfden, die de meeste onderduikers helpen, de communisten en de gereformeerden zijn, uiterst

Ging Opa Barthel in de fout?

Vaak kom ik niet in Haarlem en als ik er ben mag ik graag door de Zijlstraat lopen. Als jochie op de HBS bracht ik voor ƒ0,25 per boek bestellingen rond voor een boekhandel uit die straat. Nieuwe boeken roken toen een beetje naar melkchocola soms, of naar vanille, niet zo chemisch zoals nu.   Een straat met geschiedenis, denk maar aan de overval op het distributiekantoor van mijn vader in 1944 http://barthelgezocht.blogspot.com/2018/08/de-biografie-van-mijn-vader-johannes_13.html . Via de Pandpoort liep ik ’s zaterdags naar de personeelsingang om mijn vader af te halen van zijn werk.    Pandpoort aan de Zijlstraat (Wikimedia, Publiek domein)   De straat komt uit op de Barteljorisstraat met het museum van Corrie ten Boom, ook vol geschiedenis. Mijn broer Wim en ik kochten in die straat onze rails voor de eerste opwindtreintjes van Fleischmann, later elektrisch.   In de Zijlstraat staat al eeuwenlang de herberg en verkooplokaal “De Gouden Leeuw”. De winkelpui beneden is vandaag de da