PEGASUS
Op een fietstocht langs de velden rond het Gelderse Renkum vonden we vorige week een monument ter gedachtenis aan de landing van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie op 17 en 18 september 1944.
De tekst op het gedenkteken luidt: "On the 17th and 18th of September 1944 paratroopers and gliders of the 1st British Airborne Division landed on the fields around this point. From here they began their attempt to capture the Rhine bridges as part of Operation Market Garden". In dorpen zoals Renkum, Heelsum en Wolfheze wordt rond die datum jaarlijks de vlag uitgehangen van de divisie, getooid met de Pegasus, het logo van de divisie.
Zelfs molens worden er mee versierd.
De soldaten waren herkenbaar aan de kastanje rode baretten. Ze stonden onder leiding van generaal-majoor Roy Urquhart.
LANDMARK EDE
Op maandagmiddag 18 september 1944 rond 15.00 uur verschijnen 121 Dakota’s boven de Ginkelse Heide, die ruim 1900 parachutisten in zone Y droppen. De para’s worden van alle kanten bestookt door vijandelijke troepen; toch zijn aan het eind van de avond alle Britse militairen richting Arnhem vertrokken. 1)
Gedenkteken Landmark Ede |
DE OUDE KERK
Tijdens Operatie Market Garden in 1944 lukte het de Britten niet om de brug over de Rijn in Arnhem in handen te krijgen. Na zware verliezen trokken zij zich op 19 september terug op Oosterbeek. Zo'n 3.000 militairen verzamelden zich daar. In de omgeving van de kerk vonden acht dagen lang zware gevechten plaats. Het godshuis diende als een van de verzamelpunten van de geallieerden voordat zij zich terugtrokken over de Rijn die zich er vlakbij bevindt. De kerk werd bij de oorlogshandelingen deels verwoest. 2)
De Oude Kerk in Oosterbeek nu... |
...en na WOII 3) |
1754
In Oosterbeek ligt een omvangrijke militaire begraafplaats, de Airborne War Cemetory.
Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden (plus enkele burgers). De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie
Market Garden in september 1944. 2) De kinderen van de basisscholen hebben bij elke grafsteen een bijdrage in de vorm van een tekening geplaatst met vaak aandoenlijke teksten. Het geheel maakt best wel indruk, als je hier bent.
Market Garden in september 1944. 2) De kinderen van de basisscholen hebben bij elke grafsteen een bijdrage in de vorm van een tekening geplaatst met vaak aandoenlijke teksten. Het geheel maakt best wel indruk, als je hier bent.
Bronnen
1) Informatieborden bij Landmark Ede
2) Wikipedia
3) Foto Heemkunde Renkum
Behalve de zwart-wit foto zijn de andere uit eigen werk.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderentest jane
Verwijderen"Hij" doet 't!
Verwijderen