Doorgaan naar hoofdcontent

Fietsen met Market Garden

PEGASUS
Op een fietstocht langs de velden rond het Gelderse Renkum vonden we vorige week een monument ter gedachtenis aan de landing van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie op 17 en 18 september 1944.

De tekst op het gedenkteken luidt: "On the 17th and 18th of September 1944 paratroopers and gliders of the 1st British Airborne Division landed on the fields around this point. From here they began their attempt to capture the Rhine bridges as part of Operation Market Garden". In dorpen zoals Renkum, Heelsum en Wolfheze wordt rond die datum jaarlijks de vlag uitgehangen van de divisie, getooid met de Pegasus, het logo van de divisie. 
 
 
Zelfs molens worden er mee versierd. 
 
Renkumse molen

 
 
De soldaten waren herkenbaar aan de kastanje rode baretten. Ze stonden onder leiding van generaal-majoor Roy Urquhart. 
 
LANDMARK EDE 
Op maandagmiddag 18 september 1944 rond 15.00 uur verschijnen 121 Dakota’s boven de Ginkelse Heide, die ruim 1900 parachutisten in zone Y droppen. De para’s worden van alle kanten bestookt door vijandelijke troepen; toch zijn aan het eind van de avond alle Britse militairen richting Arnhem vertrokken. 1)

De Ginkelse Heide

 
Gedenkteken Landmark Ede

DE OUDE KERK 
Tijdens Operatie Market Garden in 1944 lukte het de Britten niet om de brug over de Rijn in Arnhem in handen te krijgen. Na zware verliezen trokken zij zich op 19 september terug op Oosterbeek. Zo'n 3.000 militairen verzamelden zich daar. In de omgeving van de kerk vonden acht dagen lang zware gevechten plaats. Het godshuis diende als een van de verzamelpunten van de geallieerden voordat zij zich terugtrokken over de Rijn die zich er vlakbij bevindt. De kerk werd bij de oorlogshandelingen deels verwoest. 2)
 
De Oude Kerk in Oosterbeek nu...

...en na WOII 3)
1754 
In Oosterbeek ligt een omvangrijke militaire begraafplaats, de Airborne War Cemetory. 
 
Gedenksteen
Op dit ereveld liggen 1754 militairen van de landmacht, luchtmacht en zeemacht begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden (plus enkele burgers). De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem, een onderdeel van Operatie

Market Garden in september 1944. 2) De kinderen van de basisscholen hebben bij elke grafsteen een bijdrage in de vorm van een tekening geplaatst met vaak aandoenlijke teksten. Het geheel maakt best wel indruk, als je hier bent.
 


 

Bronnen
1) Informatieborden bij Landmark Ede 
2) Wikipedia
3) Foto Heemkunde Renkum
Behalve de zwart-wit foto zijn de andere uit eigen werk.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Andries Derks Homan en Marchje Jans Lovise

  INHOUD : De Witte Wieven Auguste Rodin Vastgoed van Jan Hendrik Lovise Het verdwenen land Verkoop roerende goederen Levende have Bronnen   DE WITTE WIEVEN Het is mooi weer en we gaan een eindje fietsen.    Het landschap hier in het noorden van Drenthe is afwisselend: we zien percelen met dan weer landbouw, veeteelt en hier en daar wat bos. De wegen zijn smal maar doordat het erg stil is heb je daar geen last van.    Net als in het westen moet je opletten voor de razende racefietsers. De onvermijdelijke vlaggen op z’n kop ontbreken ook hier niet: ‘blauw wit rood, boer in nood’. De huidige bebouwing met fraaie bungalows afgewisseld met gerestaureerde oude boerderijen staat in schrille tegenstelling tot de armoe van vroeger.    We slaan een zijweg in maar dat het een onverstandige keuze is zal spoedig blijken. De weg wordt steeds smaller en hobbeliger en het terrein loopt langzaam op. Bovendien verdwijnt de zon achter de wolken en een kil oostenwindje voert een natte damp aan. Verde

De mezenkast Update 18 juli 2021

In maart kreeg ik voor mijn verjaardag een mooi cadeau: een minicamera voor de mezenkast in de lijsterbes in de achtertuin. Daar hebben we al jaren succesvolle broedsels van koolmezen.  Aanvankelijk bleef de kast dit jaar onbewoond vanwege de kou in de lente maar half april was het zo ver. Er werden wat takjes naar binnen gegooid, die af en toe weer werden verplaatst.   Hoopvol keken we regelmatig naar het scherm van de iPad: er gebeurde niets meer.   “Zeker opgevreten door de katten” , mopperden we, hoewel we toch een kattengordel om de stam van de boom hadden laten bevestigen.  Tot onze verbazing bleken de koolmezen vorige week toch weer aan het werk te zijn gegaan. Of het ging om het zelfde koppel is niet bekend. Ze hebben ten slotte geen rugnummer.   Intussen is er een laag van mos, kleine takjes en hondenhaar ontstaan, dat door het vrouwtje wordt verbouwd tot een nestje. We noemen haar Neeltje.  De rol van de man (Arie) is tot nu toe alleen die geweest van – mede - aangever van

Ik had een oom...

Lang geleden maakte de schrijver Godfried Bomans deel uit van een panel in het radioprogramma Kopstukken. Mensen uit het publiek konden hem vragen stellen en vaak begon Bomans na enkele seconden wachten met "Ik had vroeger een oom..." om daarmee zijn betoog te beginnen. Nu had ik vroeger óók een oom en die bezat een motor, kijk maar: We zien hier Hendrik Christiaan (Henk) Barthel, een broer van mijn vader. De motor is een 500CC TWN S uit 1925, topsnelheid 130 kilometer per uur; TWN staat voor Triumph Werke Nürnberg. Waarom nu dit verhaal? Welnu, onlangs wilden mijn oudste zoon en zijn vriend mijn gereedschapskist lenen om een oude motor aan de praat te krijgen, die de vriend op de kop had getikt. Na enig sleutelen was hij erin geslaagd en het één en ander is op film vastgelegd. Zet het volume van je luidsprekers maar wijd open en luister vooral naar de claxon. Enjoy!