Doorgaan naar hoofdcontent

Dirk Corn. de Boer (1794-1853): een familiedrama

Om het overzicht te bewaren: deze tak de Boer behoort bij de familie Bogaards en niet bij die van de Bree. Hoewel ze allebei in Noord-Holland wonen hebben ze niets met elkaar te maken. Dus: waar waren we ook alweer gebleven met de familie Bogaards?

 

INHOUD
  • Eyerland
  • Vrouw Judith
  • Waar gaat dit verhaal naar toe? Deel 1
  • Intermezzo
  • Waar gaat dit verhaal naar toe? deel 2
  • Tot slot

EYERLAND
We gaan weer eens een eindje fietsen. Deze keer op Texel, naar de mooie Eierlandse duinen:
 

Eierlandse duinen Foto Bas Dekker Website Zalix.nl

De naam Eierland duidt erop dat op het vroegere eiland veelvuldig meeuweneieren werden geraapt. Deze eieren gingen – voor het eigeel - massaal naar de Amsterdamse bakkerijen. 

Dit gebied maakte vroeger deel uit van Vlieland en door bewegingen van het wad ontstond het Eierlandse Gat, dat Eierland scheidde van Vlieland. Eierland werd een zelfstandig eiland.
 

Bron: Wikipedia, Publiek domein

In de 16de eeuw slibde de ruimte tussen Texel en Eierland dicht en de eilanden werden samengevoegd. 1) Zo ontstonden de Eierlandse duinen.
 
VROUW JUDITH
De rede van Texel was vroeger het vertrekpunt van menig handels- en oorlogsvaartuig. Het zal dan ook niemand verbazen dat het nogal eens fout ging bij slecht weer. 
 
Aan het eind van de 18de eeuw voeren jaarlijks gemiddeld 2500 schepen uit via de vaargeulen rond het eiland. Hinderlijk daarbij waren de langzaam verschuivende zandbanken bij eilanden zoals Eierland. 2) 
 
We doen net alsof we op de e-bike op 23 oktober 1788 op het eiland Eierland naar de zee staan te kijken naar het komen en gaan van de schepen. Er staat windkracht acht maar op zo’n fiets heb je altijd wind mee. 
 
We zien een schip waarmee het niet goed gaat: het lijkt wel een snauwschip, laten we maar zeggen. Dat is een zeilschip voor de kustvaart. 1) 
 
Model van en snauwschip (Bron: Rijksmuseum Publiek domein)

Nu weer even écht. Het lukt kapitein Gerrit Mooy niet om zijn “Vrouw Judith” op koers te houden en “het Schip (...) is in den gepasseerden nacht gedeeltelyk verbrysseld, en benevens een gedeelte der Lading op Strand geslagen (...) Presumptief zal de Equipagie verongelukt zyn, dewyl de Sloep het onderste boven op Strand is geworpen”. 3) 

Het schip vervoerde in ieder geval een aantal tonnen teer, want die zijn aan strand gespoeld 4) en later geveild. 5)
 
Amsterdamsche Courant van 30 oktober 1788
 
WAAR GAAT DIT VERHAAL NAAR TOE? Deel 1
We gaan een stapje dichterbij in de tijd en wel naar 20 februari 1814. 
 
We zijn in Zijpe want er is een trouwerij. Elisabeth Gerritsdr Mooy en Dirk Cornelisz de Boer staan voor de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. En zij staan hier in de familie:
 

Er zijn problemen. 
 
Dirk is minderjarig en heeft geen (voor)ouders, die toestemming voor het huwelijk kunnen geven. Gelukkig geeft de toen gebruikelijke Familieraad die wel; dat was destijds niet altijd het geval. Het feit dat de bruid zes maanden zwanger was zal een rol gespeeld hebben.
 
De curator op Texel kan echter niet aanwezig zijn “vermits de passage tusschen deze Gemeente en gemelde eiland, zoo door het Saizoen als uithoofde dat den Helder zich in handen van den vijand bevindt, gestremd is”. 7)
 
Elisabeth kan geen huwelijkstoestemming overleggen van haar ouders. Het overlijden van haar moeder kan niet worden aangetoond omdat tijdens de invasie van de Engelsen in 1798 de documenten verloren zijn gegaan. 
 
Haar vader Gerrit Mooy is zoals we hierboven hebben gelezen verdronken; het lichaam is nooit gevonden. Goede raad is duur.
 
INTERMEZZO
Dat de Noord-Hollanders op walvisvaart gingen is bij velen bekend. Bijna elke familie heeft wel een lid. dat als harpoenier, chirurgijn (arts) of ander bemanningslid op een schip naar Groenland of verder heeft gevaren. 
 
Op 22 april 1786 licht de walvisvaarder “Frankendaal” de ankers en vertrekt uit Amsterdam voor een reis van bijna een jaar. Met veel ontberingen, tegenslag en slecht weer leidt commandeur (kapitein) Maarten Mooy, Elisabeths oom en dus een broer van de omgekomen Gerrit, zijn bemanning door de barre tocht. 6) 
 
Zijn zoon Jan Mooy heeft een aquarel gemaakt met in het midden de “Frankendaal”:
 

Walivisvaart, aquarel van Jan Maartensz Mooy (Bron Collectie Zuiderzeemuseum)

WAAR GAAT DIT VERHAAL NAAR TOE?  Deel 2

De vrederechter (alleensprekende rechter in de Franse tijd) biedt bruid en bruidegom uitkomst. 

Vier notabele mensen uit de Callantoogse gemeenschap verklaren onder ede dat de ouders van Elisabeth zijn overleden. Deze notabelen zijn onder meer haar oom Maarten Mooy, de commandeur en diens zoon Jacob Mooy. En de vrederechter verklaart schriftelijk de afwezigheid van Dirks curator. 7) 
 
Een huwelijk zonder ouders dus, dat na vier maanden dramatisch tot een einde komt door het overlijden van Elisabeth in het kraambed. De eerstgeborene Cornelis de Boer overleeft de bevalling. 8)

TOT SLOT
De voorouders van Dirks schoonvader Gerrit Mooy vinden we makkelijk terug tot Aarjen Mooy, halverwege de 17de eeuw. Zij maken deel uit van de notabelen van Callantsoog als ouderlingen, commandeurs (kapiteins op walvisvaarders) en burgemeesters. 9) 
 
Ze staan eigenlijk te ver van de familie Bogaards om er dieper op in te gaan.
 
BRONNEN
1) Wikipedia
2) Maarten Hell en Wilma Gijsbers in het artikel "Geborgen of gezonken, gered of verdronken" in het Tijdschrift voor Zeegeschiedenis Jaargang 31 2012/1
3) Amsterdamsche Courant van 30 oktober 1788 (Er wordt vermeld dat de “Vrouw Judith” van Archangel (d.i. Archangelesk in Rusland) naar huis kwam, maar dat is onwaarschijnlijk: een reis va duizenden kilometers voor zo’n klein schip)
4) Haerlemsche Saterdaegsche van 28 oktober 1788
5) Amsterdamsche Courant van 9 april 1789
6) De reis van Maarten Mooy naar Groen 1786: https://www.zuiderzeecollectie.nl/object/articles/Zuiderzee_museum-200015628   en auteur J.D.C.de Vries 1913
7) Huwelijkse bijlage Burgerlijke Stand Zijpe aktenummer 5 van 20 februari 1814
8) Burgerlijke Stand Geboorten Zijpe aktenummer 22-05
9) MyHeritage

Reacties

Populaire posts van deze blog

Andries Derks Homan en Marchje Jans Lovise

  INHOUD : De Witte Wieven Auguste Rodin Vastgoed van Jan Hendrik Lovise Het verdwenen land Verkoop roerende goederen Levende have Bronnen   DE WITTE WIEVEN Het is mooi weer en we gaan een eindje fietsen.    Het landschap hier in het noorden van Drenthe is afwisselend: we zien percelen met dan weer landbouw, veeteelt en hier en daar wat bos. De wegen zijn smal maar doordat het erg stil is heb je daar geen last van.    Net als in het westen moet je opletten voor de razende racefietsers. De onvermijdelijke vlaggen op z’n kop ontbreken ook hier niet: ‘blauw wit rood, boer in nood’. De huidige bebouwing met fraaie bungalows afgewisseld met gerestaureerde oude boerderijen staat in schrille tegenstelling tot de armoe van vroeger.    We slaan een zijweg in maar dat het een onverstandige keuze is zal spoedig blijken. De weg wordt steeds smaller en hobbeliger en het terrein loopt langzaam op. Bovendien verdwijnt de zon achter de wolken en een kil oostenwindje voert een natte damp aan. Verde

De biografie van mijn vader Johannes Jacobus (Jan) Barthel (4) 1903-1968 deel 3

DE TWEEDE WERELDOORLOG Inleiding Bij het verzamelen van gegevens rond de familie blijven veel vragen onbeantwoord. Het is immers kort na de oorlog - maar ook nog lang daarna - niet gebruikelijk dat er uitgebreid wordt stilgestaan bij de oorlogsperiode. “Het land moet worden opgebouwd; de handen uit de mouwen!” is het parool. Natuurlijk wordt er door de oud-verzetsstrijders wel herdacht, maar alleen tijdens de herdenking op 4 mei en op de vergaderingen en bijeenkomsten van de Bond van Oud Illegale Werkers (BOIW), waarvan mijn vader lid is geweest. Verder wordt er vooral gezwegen. Veel oud-verzetsstrijders komen daardoor in psychische problemen en ook mijn vader ontkomt niet aan een naoorlogse depressie. Dat is vanwege mijn toen nog jonge leeftijd mij ontgaan; mijn zus weet daarover te vertellen. Eigenlijk is het in het licht van de vooroorlogse jaren opmerkelijk dat degenen, die het meeste durfden, die de meeste onderduikers helpen, de communisten en de gereformeerden zijn, uiterst

Ging Opa Barthel in de fout?

Vaak kom ik niet in Haarlem en als ik er ben mag ik graag door de Zijlstraat lopen. Als jochie op de HBS bracht ik voor ƒ0,25 per boek bestellingen rond voor een boekhandel uit die straat. Nieuwe boeken roken toen een beetje naar melkchocola soms, of naar vanille, niet zo chemisch zoals nu.   Een straat met geschiedenis, denk maar aan de overval op het distributiekantoor van mijn vader in 1944 http://barthelgezocht.blogspot.com/2018/08/de-biografie-van-mijn-vader-johannes_13.html . Via de Pandpoort liep ik ’s zaterdags naar de personeelsingang om mijn vader af te halen van zijn werk.    Pandpoort aan de Zijlstraat (Wikimedia, Publiek domein)   De straat komt uit op de Barteljorisstraat met het museum van Corrie ten Boom, ook vol geschiedenis. Mijn broer Wim en ik kochten in die straat onze rails voor de eerste opwindtreintjes van Fleischmann, later elektrisch.   In de Zijlstraat staat al eeuwenlang de herberg en verkooplokaal “De Gouden Leeuw”. De winkelpui beneden is vandaag de da