Doorgaan naar hoofdcontent

Johannes van Dorp (1786-1860)

Waar waren we ook alweer gebleven 1) met de familie Bogaards? Eén van de laatsten was Willem Bogaards (1860-1932) uit Hazerswoude, zoon van Aartje van Dorp. Hij ging later naar Zeeland, je leest er hier over:  http://barthelgezocht.blogspot.com/2021/02/willem-bogaards-1860-1932-en-de-oesters.html  Laten we eens kijken hoe het de familie van Dorp verging, te beginnen met de vader van Aartje: Johannes van Dorp, geboren in Rijswijk. 2)

INHOUD

  • Sprokkelmaand/wintermaand
  • Polderen
  • De notaris
  • Nog eens Hazerswoude
  • Tot slot

SPROKKELMAAND/WINTERMAAND
Temperatuur dik beneden nul? Striemende wind uit het oosten? Nee hoor: zuidwestelijke wind en een graad of negen terwijl het toch de 23ste van Wintermaand 1810 is. Huh, Wintermaand, wat is dit nu weer? Het zit zo:
 
De namen van onze maanden zijn van Latijnse oorsprong. Nog niet zo lang geleden werden echter de Germaanse termen gebruikt zoals in dit geval “Wintermaand” voor de maand december. En zo hadden we voor al die maanden een eigen naam: 3) 

Januari is louwmaand: louwmaand is een variant van looimaand: januari was de maand waarin leer werd gelooid (voorbereidende bewerkingen erop uitvoeren).
Februari is sprokkelmaand: ontstaan uit een verbastering van het Latijnse spurcalia, de naam van een reinigingsfeest dat in februari werd gevierd. De benaming is aangepast onder invloed van het Nederlandse woord sprokkelen (=takken verzamelen).
 
Julius Goltzius: de sprokkelaars (objectnummer.RP-P-1892-A-17509 via Rijksmuseum publiek domein)


Maart is lentemaand: de maand waarin de lente begint.
April is grasmaand: de maand waarin het nieuwe gras uitspruit.
Mei is bloeimaand: de maand waarin alles tot bloei komt.
Juni is zomermaand: de maand waarin de zomer begint.
Juli is hooimaand: de maand waarin van oudsher het hooien plaatsvindt.
Augustus is oogstmaand: de maand waarin van oudsher geoogst wordt.
September is herfstmaand: de maand waarin de herfst begint.
Oktober is wijnmaand: de maand waarin van oudsher wijn gemaakt wordt.
November is slachtmaand: de maand waarin traditioneel de dieren werden geslacht.
December is wintermaand: de maand waarin de winter begint.

En op de 23ste van Wintermaand 1810 trad Johannes in het huwelijk met de 21jarige Gijsje Hoogendijk uit Zegwaard. 4)

We vinden Johannes hier in de familie:



POLDER(EN)
Polder is een Nederlands woord dat in meerdere talen voor komt. Niet alleen in het Engels maar ook in het Frans en Spaans wordt het woord op dezelfde manier gespeld en begrepen en zelfs in Rusland spreken ze het zo uit maar schrijven het zò: польдер. Probeer het maar eens bij Google translate. Wij zijn er trots op. 
 
En we kunnen hier ook pólderen. Dat betekent dat we net zo lang met elkaar overleggen tot we consensus hebben bereikt. Maar in de tijd van Johannes betekende het meer ínpolderen. 
 
En zo staat Johannes op 29 juni 1811 op de stoep van notaris Johannes van Trigt in Zoetermeer – het onweerde flink – om de polder in te stappen. En wel de Nieuwe Drooggemaakte Polder Zoetermeer; dit is ‘m:
 
Nieuwe Drooggemaakte Polder Zoetermeer (Arch.nr.2.4.9.2 Collectie Nieuwe Polder NL-Ldn-HHR Publiek domein)
Hij kocht een “huis en erve met bepotinge en beplantinge aan de Voorweg Watering no.1 onder Zoetermeer in de Ring van de Nieuwe Drooggemaakte Polder” voor ƒ525,-. 5) 
 
Het was maar zo’n kleine 1.000 vierkante meter groot. Johannes was landbouwer – zeg maar boer – maar waar hij zijn beroep uitoefende heb ik niet kunnen vinden.
 
Blad 1 van de koopakte (zie 5))
DE NOTARIS
In deze moderne tijd is voor veel zaken de tussenkomst van de notaris nodig. Denk maar aan een testament of de hypotheek voor ons huis. 
 
In vroeger tijden was dat ook al zo, al ging men nog wat vaker naar de notaris. Geschillen werden aan de man voorgelegd én vastgelegd maar ook de voogdij werd notarieel geregeld. 
 
En zo zien we Johannes en Gijsje op 5 mei 1819 op bezoek gaan bij notaris Johannes van Trigt in Zoetermeer. Er werd in het dorp een huis gekocht voor zeshonderd gulden en op 6 mei 1820 voor hetzelfde bedrag verkocht. 6) 
 
En op 11 september 1819 laten ze samen met de familie door de notaris het onroerend goed van wijlen Aart Hoogendijk – de vader van Gijsje – veilen voor ƒ12.000. 7) Het geeft ons meteen een beetje idee waar ze het geld vandaan haalden voor latere investeringen.
 
Het contract, Cézaire object RP-P-2018-748 (via Rijksmuseum publiek domein)

En geld lenen gaat niet via de bank maar de notaris. In 1817 lenen ze door bemiddeling van Notaris van Trigt ƒ570,- van een particulier met het huis aan de Voorweg in Zoetermeer als onderpand. 8)
 
NOG EENS HAZERSWOUDE
Al eerder kwamen we Bogaardsen tegen in dit dorp, toen als wagenmakers; lees maar: http://barthelgezocht.blogspot.com/2020/12/bogaards-wagenmakers-van-hazerswoude.html
 
Met het huwelijk van Johannes’ dochter Aartje en Willem Bogaards in 1853 worden de families Bogaards en van Dorp met elkaar verbonden. Want ergens tussen 1820 en 1824 verlaten Johannes en Gijsje Zoetermeer en vertrekken naar Hazerswoude. 
 
We zien namelijk op de Kadasterkaart 1811-1832 dat Johannes huis, erf en tuin in bezit heeft met land ter grootte van ruim vijftig hectaren! Op die kaart ziet dat er in geel gearceerd zo uit:
 
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Kadastrale kaart 1811 1832 minuutplan Hazerswoude, Zuid Holland, sectie F, blad 01 MIN08059F01


En in het huidige landschap zijn de contouren ervan nog steeds zichtbaar:
 
Google Earth



Hoe ze aan geld kwamen? Waarschijnlijk is een deel uit vererving voortgekomen en daarnaast zijn er wellicht leningen opgenomen.
 
TOT SLOT
Als Johannes en Gijsje op 74jarige respectievelijk 78jarige leeftijd komen te overlijden 9) blijkt dat de Hazerwoudse bezittingen in onroerend goed te zijn verdwenen. 
 
Alleen het pand aan de Voorweg in Zoetermeer mogen de kinderen nog verdelen als de laatst levende in 1867 is gestorven. 10)

BRONNEN
1) Geert Mak: de VPRO-serie “In Europa”
2) Doopboek Nederduits Gereformeerd Rijswijk 1747-1789 via Nationaal Archief image 74
4) Trouwboek Gerecht Zoetermeer 1810-1811 via Nationaal Archief image 92
5) Notariële akten Zoetermeer 84-321 Notaris Johannes van Trigt aktenummer 321 van 29 juni 1811
6) Notariële akten Zoetermeer 84-321 Notaris Johannes van Trigt aktenummer 22 van 5 mei 1819 en nummer 29 van 6 mei 1820
7) Notariële akten Zoetermeer 84-321 Notaris Johannes van Trigt aktenummer 73 van 11 september 1818
8) Notariële akten Zoetermeer 84-321 Notaris Johannes van Trigt aktenummer 16 van 14 april 1817
9) Burgerlijke Stand Overlijden Hazerswoude aktenummer 50 respectievelijk 85
10) 3 .06.05 Inventaris van de Memorie van Successie van Zuid-Holland 1806-1927 via Noord Hollands Archief image 431

Reacties

Populaire posts van deze blog

Andries Derks Homan en Marchje Jans Lovise

  INHOUD : De Witte Wieven Auguste Rodin Vastgoed van Jan Hendrik Lovise Het verdwenen land Verkoop roerende goederen Levende have Bronnen   DE WITTE WIEVEN Het is mooi weer en we gaan een eindje fietsen.    Het landschap hier in het noorden van Drenthe is afwisselend: we zien percelen met dan weer landbouw, veeteelt en hier en daar wat bos. De wegen zijn smal maar doordat het erg stil is heb je daar geen last van.    Net als in het westen moet je opletten voor de razende racefietsers. De onvermijdelijke vlaggen op z’n kop ontbreken ook hier niet: ‘blauw wit rood, boer in nood’. De huidige bebouwing met fraaie bungalows afgewisseld met gerestaureerde oude boerderijen staat in schrille tegenstelling tot de armoe van vroeger.    We slaan een zijweg in maar dat het een onverstandige keuze is zal spoedig blijken. De weg wordt steeds smaller en hobbeliger en het terrein loopt langzaam op. Bovendien verdwijnt de zon achter de wolken en een kil oostenwindje voert een natte damp aan. Verde

De biografie van mijn vader Johannes Jacobus (Jan) Barthel (4) 1903-1968 deel 3

DE TWEEDE WERELDOORLOG Inleiding Bij het verzamelen van gegevens rond de familie blijven veel vragen onbeantwoord. Het is immers kort na de oorlog - maar ook nog lang daarna - niet gebruikelijk dat er uitgebreid wordt stilgestaan bij de oorlogsperiode. “Het land moet worden opgebouwd; de handen uit de mouwen!” is het parool. Natuurlijk wordt er door de oud-verzetsstrijders wel herdacht, maar alleen tijdens de herdenking op 4 mei en op de vergaderingen en bijeenkomsten van de Bond van Oud Illegale Werkers (BOIW), waarvan mijn vader lid is geweest. Verder wordt er vooral gezwegen. Veel oud-verzetsstrijders komen daardoor in psychische problemen en ook mijn vader ontkomt niet aan een naoorlogse depressie. Dat is vanwege mijn toen nog jonge leeftijd mij ontgaan; mijn zus weet daarover te vertellen. Eigenlijk is het in het licht van de vooroorlogse jaren opmerkelijk dat degenen, die het meeste durfden, die de meeste onderduikers helpen, de communisten en de gereformeerden zijn, uiterst

Ging Opa Barthel in de fout?

Vaak kom ik niet in Haarlem en als ik er ben mag ik graag door de Zijlstraat lopen. Als jochie op de HBS bracht ik voor ƒ0,25 per boek bestellingen rond voor een boekhandel uit die straat. Nieuwe boeken roken toen een beetje naar melkchocola soms, of naar vanille, niet zo chemisch zoals nu.   Een straat met geschiedenis, denk maar aan de overval op het distributiekantoor van mijn vader in 1944 http://barthelgezocht.blogspot.com/2018/08/de-biografie-van-mijn-vader-johannes_13.html . Via de Pandpoort liep ik ’s zaterdags naar de personeelsingang om mijn vader af te halen van zijn werk.    Pandpoort aan de Zijlstraat (Wikimedia, Publiek domein)   De straat komt uit op de Barteljorisstraat met het museum van Corrie ten Boom, ook vol geschiedenis. Mijn broer Wim en ik kochten in die straat onze rails voor de eerste opwindtreintjes van Fleischmann, later elektrisch.   In de Zijlstraat staat al eeuwenlang de herberg en verkooplokaal “De Gouden Leeuw”. De winkelpui beneden is vandaag de da