Doorgaan naar hoofdcontent

Johannes Barthel (1718-1788) update en een nieuwe stamvader!

De post van Johannes Barthel (1718 tot 1788) heb ik geactualiseerd. Deels omdat ik het wat te beperkt vond maar ook omdat ik zijn doopboek heb gevonden. Met daarin vermeld de naam van zijn vader zodat Johannes niet meer de stamvader is maar zijn vader Adam! 

Dit is een kopie uit het doopboek; 
 
Kurhessen-Waldeck Landeskirchliches Archiv Kassel  Fritzlar  Grifte  Kirchenbuch Evang. 1703-1738 via Archion Bild 306

Er staat:

"Den 13ten huj: In Griffta Adam Bertoll einen Sohn 
den seyn Bruder Johannes Bertoll von Dißen bey der h Tauffe 
vorgetragen und Johannes heisen lasen."

huj: is een afkorting van het Latijnse hujus en betekent hier "dieses" 
Dißen is de plaats Dissen in Hessen 
h betekent “heiligen”
Johannes is vernoemd naar zijn oom – van vaders kant - Johannes Bertoll, die doopgetuige is.
 
De transcriptie is gedaan door ChrisvD van het Stamboomforum Genealogieonline.nl

INHOUD 
  • Johannes in de geschiedenis 
  • Waarom soldaat 
  • Te wapen! 
  • Hoe zat zijn bataljon in elkaar? 
  • Het dagelijks leven en verdiensten 
  • Voorbeeld van een vesting 
  • Werd er gevochten? 
  • Tot slot
JOHANNES IN DE GESCHIEDENIS 
In de loop van de achttiende eeuw is lang in ons land vastgehouden aan ’t oude dat goed is. Nogal wat mensen gaan op zoek naar nieuwe uitdagingen. 
 
In de meeste steden is het aantal inwoners gekrompen behalve Schiedam. Daar staan ze niet stil en hebben een nieuw drankje uitgevonden: jenever. 
 
In de loop van de eeuw wordt Europa geteisterd door de veepest: er is honger en armoede. Een nieuw gewas brengt redding, de aardappel. In sommige gevallen hanteert men zelfs een dieet van aardappelen en jenever... 
 
Foto uit eigen werk
Wel is de politieke situatie relatief rustig. De macht is in handen van een zeer kleine en rijke elite.

Er is tijd voor fijngevoeligheid: verlichting. Rechters weigeren homo’s te veroordelen (tegen hen werd eerder al zelden opgetreden, want van dit soort heksenjachten had de Republiek nu juist geen traditie) En ze laten hoge bomen rond executieplaatsen oprichten om de mensen het zicht te besparen. 

Werken van Spinoza e.a. worden herontdekt en in gepopulariseerde vorm uitgeven voor het grote publiek.
 
Na een onverstandige reactie op de Oostenrijkse successieoorlog (1740-1748, vrede van Aken) - de militaire confrontatie met de Fransen zoeken - ontstaat er een volksbeweging in de steden, net als in 1672. 
 
Spinoza op een oud briefje van duizend gulden!
Uiteindelijk zal dat leiden tot het patriottisme in aanloop tot de Franse tijd. Dat valt echter buiten ons tijdbestek.

Men besluit tot de beëindiging van de gevechtshandelingen, het openen van de geldbuidel en het opgeven van diverse buitenlandse bezittingen. Waarna de vestingen weer aan het leger van de Republiek ter beschikking werden gesteld. 1) 

De slechte verrichtingen op het slagveld en de vredesvoorwaarden maken duidelijk dat de Republiek in de Europese politiek niet meer meetelt. 2)

Vuurwerk ter ere van de Vrede van Aken bij het paviljoen op de Hofvijver te Den Haag in 1749 Rijksmuseum Objectnummer RP-P-OB-70.458


WAAROM SOLDAAT 
Sommige zoons kwamen niet aan de beurt om mee te dingen in een boerenbedrijf. Dat kon te maken hebben met de grootte van het gezin of waar je in het rijtje was geboren. 
 
Of er was niet genoeg werk.Of een gilde was een te belangrijke barrière om een vak of beroep uit te oefenen.Veelal viel de keuze erop om militair te worden; meestal was er geen sprake van persoonlijke motivatie.
 
TE WAPEN! 
Door al die oorlogen wordt er geplunderd, lijdt men armoe, gaat zwerven of je wordt dus soldaat. En zo trekken er in die tijd duizenden uit de landen om ons heen naar de lage landen om dát te doen, waar wij zo’n hekel aan hadden: vechten. 
 
In het Arnhemse Lidmatenboek lezen we: “1750 na Pasche met attest. Bartelt Johan van Ober Voorscheid” 3). Eerste paasdag in 1750 viel op 29 maart en attest. staat voor attestatie; met Ober Voorscheid wordt Obervorschütz bedoeld, een plaatsje in het Duitse Hessen. 
 
Daar gaat Johannes volgens de attestatie ter kerke want geboren is hij in Grifte, een dorpje daar vlakbij. Trouwens, acht maanden later is hij alweer vertrokken, lezen we in hetzelfde boek: “met attest. na Nijmegen 4 Nov. 1750”
 

En zo trekt Johannes tot 1785 langs 12 garnizoensplaatsen – voor zover ik heb kunnen vinden- , eerst alleen en later met zijn gezin. 
 
Dat sticht hij door op10 maart 1754 de Tielse Johanna van Leuwen in Arnhem te huwen 4) waarna het eerste kind geboren wordt: Johan Adam, gedoopt op 22 augustus 1755 in Bergen op Zoom 5).
  
HOE ZAT ZIJN BATALJON IN ELKAAR?
 
Willem Lodewijk prins van Banden-Durlach
Johannes is in 1749 na een zeer korte carrière van soldaat en korporaal opgeklommen naar sergeant in de Musketiercompagnie van Majoor Stichterman van het 1e Bataljon Regiment Infanterie van Luitenant-generaal Willem Lodewijk prins van Banden-Durlach. 6) 
 
Het regiment bestond uit 2 bataljons, elk met een grenadier-compagnie en zes musketiercompagnieën. 
 
Hoewel het regiment officieel een nummer/naam droeg, werd dit alleen gebruikt op hun wapens en uitrusting, en waren ze beter bekend onder de naam van hun commandant (kolonel).
Uniform fuselier Regiment Nr.13 van Baden Durlach

Omdat er nog geen dienstplicht is, bestaat het leger in die tijd – het Staatse Leger – voornamelijk uit huurlingen, vooral uit het buitenland. 

De toenmalige Staten sloten overeenkomsten met buitenlandse vorsten om complete regimenten te leveren. 7)

 
HET DAGELIJKS LEVEN EN VERDIENSTEN
Kazernes zoals nu bestaan er nog niet; soldaten worden in de stad gehuisvest in woonhuizen of gevorderde gebouwen.
 
Gehuwde militairen – zoals onze Johannes – nemen hun vrouw en kinderen mee. Hele gezinnen trekken van garnizoen naar garnizoen. Met het aanbieden van vertier kan de lokale bevolking een centje aan hen verdienen. Dat zal nog wel eens problemen hebben opgeleverd. 
 
Tegen het eind van de eeuw is de soldij van een sergeant 13 stuivers per dag, dus ƒ237,35 per jaar. (2021: €1775) 8)
 
VOORBEELD VAN EEN VESTING 
Johannes maakt in 1750 kennis met de vestingstad Nijmegen. Al eerder – in het rampjaar 1672 - heeft men last gehad van slecht onderhoud en gebrek aan modern beleid. Snel zag men in dat de ruimte tussen de stad zelf verder verwijderd moest zijn van het vijandelijk kanonvuur. 
 
Vandaar dat nieuwe wallen worden aangelegd en op steeds grotere afstand van de muren buitenwerken worden gebouwd om de poorten te beschermen. Zodat ze niet met één schot worden vernietigd. Uiteindelijk is het niet genoeg om de Fransen in 1747 tegen te houden... 9)
 



Plattegrond Nijmegen 1700-1710 via website Rijksmuseum Objectnummer BI-B-FM-065-4 
De pijl is geen windwijzer naar het noorden maar geeft de stroming aan naar het westen. M.a.w. de prent staat op z’n kop.
 
WERD ER GEVOCHTEN? 
Nee, nergens is te vinden dat het bataljon of andere delen van het Regiment bij acties betrokken zijn geweest. Niet in Hessische dienst en niet in dienst van het Staatse Leger is bekend of Johannes in actie is geweest. 
 
Misschien is dat maar goed ook want dan was dit wellicht niet geschreven...
 
TOT SLOT 
Uiteindelijk is Johannes uitgestreden en maar net in de garnizoensplaats Gorinchem aangekomen komt hij daar eind juni 1788 te overlijden. 10)

Begraafboek uit Gorinchem


 
BRONNEN:
1) Nederland, de Vaderlandsche Geschiedenis van de Prehistorie tot nu blz.239 e.v. 
2) website van het Ministerie van Defensie 
3) Lidmatenboek Nederduits Gereformeerde Kerk Arnhem 1741-1774 via Familysearch image 276 
4) Trouwboek Nederduits Gereformeerde Gemeente Tiel 1738-1769 folio 106 via Gelders Archief image 109 
5) Doopboek Nederduits Gereformeerde Kerk Bergen op Zoom 1753-1796 Boek 25 via Familysearch image 699 
6) Rangeerlijst Compagnie Majoor Stichterman bij de Armee 1e Bataljon van het regiment infanterie van luitenant-generaal Willem Lodewijk prins van Baden Durlach gemeten op 31 maart 1781 . Stamboek Johannes Barthel toegangsnummer 1.01.19 Inventarisnummer 1933 Inventaris van het archief van de Raad van State 
7) Vredesgarnizoenen van 1715 tot 1795 en 1815 tot 1940 door H. Ringoir in Bijdragen van de Sectie Militaire Geschiedenis (BSMG) nr. 8 ('s-Gravenhage, 1980) via de website www.dutchregiments.org en http://www.milwiki.nl/dutchregiments/index.php?n=Main.HomePage 
9) Canon van Nijmegen nummer 22 “Vestingstad” 
10) Begraafboek Nederduits Gereformeerde Kerk Gorinchem 1738-1814 folio 68 via Familysearch image 664
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Andries Derks Homan en Marchje Jans Lovise

  INHOUD : De Witte Wieven Auguste Rodin Vastgoed van Jan Hendrik Lovise Het verdwenen land Verkoop roerende goederen Levende have Bronnen   DE WITTE WIEVEN Het is mooi weer en we gaan een eindje fietsen.    Het landschap hier in het noorden van Drenthe is afwisselend: we zien percelen met dan weer landbouw, veeteelt en hier en daar wat bos. De wegen zijn smal maar doordat het erg stil is heb je daar geen last van.    Net als in het westen moet je opletten voor de razende racefietsers. De onvermijdelijke vlaggen op z’n kop ontbreken ook hier niet: ‘blauw wit rood, boer in nood’. De huidige bebouwing met fraaie bungalows afgewisseld met gerestaureerde oude boerderijen staat in schrille tegenstelling tot de armoe van vroeger.    We slaan een zijweg in maar dat het een onverstandige keuze is zal spoedig blijken. De weg wordt steeds smaller en hobbeliger en het terrein loopt langzaam op. Bovendien verdwijnt de zon achter de wolken en een kil oostenwindje voert een natte damp aan. Verde

De biografie van mijn vader Johannes Jacobus (Jan) Barthel (4) 1903-1968 deel 3

DE TWEEDE WERELDOORLOG Inleiding Bij het verzamelen van gegevens rond de familie blijven veel vragen onbeantwoord. Het is immers kort na de oorlog - maar ook nog lang daarna - niet gebruikelijk dat er uitgebreid wordt stilgestaan bij de oorlogsperiode. “Het land moet worden opgebouwd; de handen uit de mouwen!” is het parool. Natuurlijk wordt er door de oud-verzetsstrijders wel herdacht, maar alleen tijdens de herdenking op 4 mei en op de vergaderingen en bijeenkomsten van de Bond van Oud Illegale Werkers (BOIW), waarvan mijn vader lid is geweest. Verder wordt er vooral gezwegen. Veel oud-verzetsstrijders komen daardoor in psychische problemen en ook mijn vader ontkomt niet aan een naoorlogse depressie. Dat is vanwege mijn toen nog jonge leeftijd mij ontgaan; mijn zus weet daarover te vertellen. Eigenlijk is het in het licht van de vooroorlogse jaren opmerkelijk dat degenen, die het meeste durfden, die de meeste onderduikers helpen, de communisten en de gereformeerden zijn, uiterst

Ging Opa Barthel in de fout?

Vaak kom ik niet in Haarlem en als ik er ben mag ik graag door de Zijlstraat lopen. Als jochie op de HBS bracht ik voor ƒ0,25 per boek bestellingen rond voor een boekhandel uit die straat. Nieuwe boeken roken toen een beetje naar melkchocola soms, of naar vanille, niet zo chemisch zoals nu.   Een straat met geschiedenis, denk maar aan de overval op het distributiekantoor van mijn vader in 1944 http://barthelgezocht.blogspot.com/2018/08/de-biografie-van-mijn-vader-johannes_13.html . Via de Pandpoort liep ik ’s zaterdags naar de personeelsingang om mijn vader af te halen van zijn werk.    Pandpoort aan de Zijlstraat (Wikimedia, Publiek domein)   De straat komt uit op de Barteljorisstraat met het museum van Corrie ten Boom, ook vol geschiedenis. Mijn broer Wim en ik kochten in die straat onze rails voor de eerste opwindtreintjes van Fleischmann, later elektrisch.   In de Zijlstraat staat al eeuwenlang de herberg en verkooplokaal “De Gouden Leeuw”. De winkelpui beneden is vandaag de da